Kinkun valinta

Jos et ole koskaan maistanut aitoa espanjalaista kinkkua, nyt siihen on tilaisuus! Se on jotain mitä et ole aiemmin kokenut, aivan omaa luokkaansa.

Ohuen ohutta, huoneenlämpöistä, maagista ja lähes mystistä herkkua. Hiuksenhieno, pähkinäinen maku, joka yhdistyy samettiseen tekstuuriin, suorastaan sulaa suussasi.

Maailman parasta kinkkua

Meidän kinkkumme ovat peräisin aina Espanjasta, ei muualta. Ainoastaan Espanjassa on erityisiä, mustia Iberian sikoja, ainutlaatuinen ilmasto, tammimetsiä ja jo vuosisatojen taakse ylettyvä perinteinen osaaminen tämän gourmet-herkun valmistuksessa. 

Se mikä tekee tästä espanjalaisesta kinkusta niin erikoisen, on se , että se on kypsytetty täsmälleen samoin tavoin jo vuosisatojen ajan. Sitä ei ole keitetty, paistettu, savustettu tai paahdettu. Kinkkuun vain hierotaan merisuolaa ja se ripustetaan kuivumaan yhdestä neljään vuotta, riippuen koosta ja kinkun ominaisuuksista.

Perinteitä kunnioittaen, vapaasti laiduntaen

Terve Iberian sika joka varttuu laumassa, ja viettää elämänsä laajoissa tammimetsissä juurikasveja, tammenterhoja ja marjoja etsien ja syöden, on pohjimmillaan onnellinen eläin. Voit todella maistaa eron.

Vaikka intensiivinen tehotuotettu liha merkitsisikin halvempaa lihaa, niin emotionaalisten tekijöiden lisäksi tehotuotetussa lihassa ei ole todellista makua ja aitoutta.

Espanjassa perinteisiä menetelmiä vielä kunnioitetaan ja noudatetaan tarkasti. Voit siis nauttia todella upean makuista kinkkua ja tietää, että olet osa perinnettä. Nämä perinteet pyrkivät säilyttämään terveen ja kunnioitettavan tasapainon ihmisten, luonnon ja syömämme ravinnon välillä.

Se  on hyväksi Sinulle!

Odota. Voiko jokin niin jumalaisen herkullinen todella olla terveellistä? Kyllä, ehdottomasti! Iberian sian erityisen DNA:n ja luonnonmukaisen tammenterho-ruokavalion ansiosta, bellotaksi nimettyjen kinkkujen rasvasta noin 55% on tyydyttymättömiä rasvahappoja. Se on samaa rasvaa, joka tekee oliiviöljystä terveellisemmän kuin muut öljyt.

Kohtuudella syötynä, Espanjan bellota kinkku voi vähentää huonon kolesterolin (LDL) määrää veressä ja nostaa hyvän kolesterolin (HDL) määrää. Se sisältää myös runsaasti vitamiineja: B1, B6, B12, E ja foolihappoa. Se sisältää myös mineraaleja, kuten kalsium-, rauta-, sinkki, magnesium-, fosfori.

Voit myös sisällyttää Espanjan bellota kinkun vähäkaloriseen ruokavalioon: 50 gramman annos sisältää vain noin 150 kaloria.

(Lähteet: Spanish Academy of Gastronomy, L.Ortega, Fatty acid compositions of selected varieties of Spanish dry ham related to their nutritional implications (Fernandez, Ordonez, Cambero, Santos, Pin, de la Hoz; Departamento de Nutricion, Bromatologıa y Tecnologıa de los Alimentos, Facultad de Veterinaria, Universidad Complutense de Madrid), Wikipedia, jamoncom, about.com)  

Mitä nämä espanjalaiset kinkkutermit tarkoittavat? Mikä on paras?

On olemassa kolmenlaista espanjalaista kinkkua.

Edullisinta espanjalaista kinkkua kutsutaan termillä Jamón Serrano. Tämä kinkku saadaan tavallisesta vaaleasta siasta, joka ruokitaan jyvillä. Jamón Serranoa kypsytetään noin vuoden ajan ja sillä on pehmeä ja mieto maku.

Keskihintaista ja -tasoista kinkkua edustaa Jamón Ibérico. Tämä kinkku saadaan mustista Iberian sioista, jotka on ruokittu viljalla. Jamón Ibericolla on rikkaampi maku kuin Serranon kinkulla, ja sen kypsymisaika vaihtelee vuodesta ylöspäin kinkun koosta riippuen.

Paras kinkku on "jamón Ibérico de bellota". Musta Iberian sika vaeltaa vapaasti ja rauhassa tammimetsissä, etsien ja syöden juurikasveja ja tammenterhoja. Tällä kinkulla on intensiivinen ja monisyinen maku. Liha on marmoroitua, hienoa lihaa. Tämä kinkku on arvostetuinta kinkkua Espanjassa ja koko maailmassa.

Vinkki: Jos pidät vahvoista mauista, kokeile bellota kinkkua! Jos haluat maistaa ennen sitoutumista, kokeile viipaloitua bellota kinkkua! Jos suosit miedompia makuja, kokeile Ibéricoa. Jos haluat huokeaa kinkkua, kokeile Serranoa.

Vinkki: Kinkku on kuin hyvä viini tai juusto - mitä kauemmin se kypsyy, sitä paremmalta se maistuu (ja sitä enemmän se yleensä maksaa). Kaikista valikoimissamme olevista kinkuista löytyy kypsymisaika.

Vinkki: Jos Sinulla ei ole kinkkutelinettä, valitse valikoimistamme kinkku, jonka mukana saat telineen kaupan päälle tai osta sellainen erikseen. Kinkun leikkaaminen ilman telinettä on todella haastavaa ja hankalaa.

Kuinka monta annosta per kinkku?

Suosittelemme yleensä noin 50-100g annosta kohti.

Isosta kinkusta saa siis noin 20-50 annosta ja pienestä kinkusta noin 10-20 annosta.

Kun aloitat veistämään kokonaista kinkkuasi, se säilyy hyvänä noin kuukauden telineessään. Älä säilytä kinkkua kylmässä tai kääri sitä. Katso ilmainen DVD kinkun leikkauksesta saadaksesi vinkkejä tai pyydä osoitteesta joshjaguy@kinkkulovers.com neuvoja. Myös INFO-sivultamme löytyy paljon tietoa!